viernes, 22 de junio de 2007

Ciutadans intentarà arribar al congrés del partit amb una llista única

El sector crític de Ciutadans vol negociar amb Albert Rivera una llista única al congrés que aquesta formació celebrarà el proper 30 de juny a Barcelona. Les postures molt allunyades entre el sector crític i l’oficialista s’han escurçat els últims dies i en breu es pot arribar a un acord “que interessa a tots, perquè quan més siguem i més units estiguem, més possibilitats tenim d’assolir uns bons resultats en les pròximes eleccions i consolidar-nos en el mapa polític nacional”, afirmen fonts del partit.

Els crítics accepten Rivera com a cap de la llista i que continuï com a president, però volen una modificació radical dels estatuts i que l’organització sigui menys presidencialista. La retallada de poder del president es veuria compensada per una direcció amb responsabilitats concretes en diferents àrees, en un organigrama més semblant que l’actual al dels partits convencionals. Fins ara, totes les decisions es prenen des d’un petit nucli al voltant del president. Es tractaria, segons s’afirma en el si de Ciutadans, de “professionalitzar” una mica la direcció i que les decisions siguin preses per persones preparades.

Si al final no n’hi ha acord, els crítics estan disposats a presentar una llista alternativa per a la qual ja tenen els noms. La presidenta de la Plataforma Ciutadans o el membre de l’executiva José March serien els pesos pesants d’aquesta candidatura. L’oferiment de converses a Rivera per part dels crítics és una estratègia destinada a enfortir la formació, que vol estar en plenitud de forces cara a les eleccions legislatives del 2008. Per aquesta contesa, la formació ha mantingut contactes amb la plataforma Basta Ya de Fernando Savater i amb Rosa Díez amb la intenció de concórrer junts a les urnes. Encara que no hi ha decidit res, tot apunta a que hi ha moltes possibilitats que, finalment, facin una coalició.

El cisma de C’s s’aguditza, amb la concentració engegada per ‘Ciudadano Ubú’


Convocatòria contra el ‘riverisme’ pel dia 30 d’aquest mes, a l’Hospitalet. Les coses per a Ciutadans no podien anar per pitjors camins i la idea inicial que va fer brollar del no res aquesta formació comença a anar-se’n en orris. L’anomenat ‘corrent pastanaga’ –capitalitzat per l’anònim Ciudadano Ubú- ha fet una nova volta de rosca en la seva aposta contra Albert Rivera, de qui es diu, en un comunicat intern al qual ha pogut accedir eldebat.cat, que barreja “hàbits feixistes i estalinistes”, i contra qui va dirigida aquesta concentració.

El substrat del nou corrent crític, que visualitzarà la seva protesta a davant de l’hotel on se celebrarà el congrés, no és altre que el de criticar que C’s hagi perdut part de la seva identitat inicial. Cal recordar que Ciutadans es va presentar en societat amb la voluntat no de ser un partit clàssic. Pretenia convertir-se en un corrent d’opinió social que, finalment, no ha acabat de reeixir, o almenys no amb la rapidesa que els seus promotors esperaven. Pel corrent crític, la culpa és d’Albert Rivera que, segons s’afirma, “ha incomplert flagrantment els estatuts, el sentit comú, la Llei de Partits polítics, la Llei electoral, la Constitució i els diferents codis jurídics de la legislació espanyola”.

Model clàssic

Bàsicament, el que Ciudadano Ubú critica és que “els militants que no combreguen amb el ‘riverisme’ estan caient per dotzenes, des de fa un mes”. El manifest es demana el següent: “quina legió d’imbècils estan dirigint aquest partit?”, un atac a la línia de flotació de la petita cúpula que controla la organització no nacionalista catalana. El que queda clar, però, és que el caire que està agafant C’s és el d’un partit clàssic, amb una estructura definida per un president i diverses àrees de responsabilitat, amb secretaris.

Segons ha pogut saber eldebat.cat, aviat hi haurà un portaveu, que servirà per a amortir la imatge “presidencialista” que s’està donant de portes en fora. Però el funcionament real del partit seguirà centrat en el poder de la figura d’Albert Rivera, i basant-se en les seves idees. El o la portaveu amortirà la imatge excessivament centrada en una sola persona. I és en aquest punt on els crítics comencen a creure que la idea de “moviment” cívic comença a disoldre’s.

Malestar clàssic

El cert és que si C’s ha decidit finalment adoptar l’estructura de poder i el model de decisions propis d’un partit –amb els seus comitès executius, congressos i assemblees- resulta igualment clàssic el comportament dels sectors “dissidents”. El manifest de Ciudadano Ubú qualifica d’“aprenents de Faust” els dirigents –no dona noms- i reporta “amenaces i pressions” per part d’una direcció “totalitària”. Els crítics manifesten que “no s’ha respectat la pluralitat, la democràcia, la llibertat, els nostres estatuts i el nostre ideari” i titlla de “mesquina” la direcció.

La finalitat última d’aquesta dissidència clàssica no és altre que la de fer caure el líder, com a aglutinant de totes les enveges i de tots els mals del partit. Els resultats del passat 27-M –molt per sota del que esperaven- i una tasca parlamentària poc definida anuncien un tèrbol futur per a un partit que alguns han qualificat de “lerrouxista”, perquè tant sols és capaç de criticar el nacionalisme català.